Egon Mosche – prvi slovesnki esperantist

V četrtek 10. decembra 2015 je bilo v Literarni hiši v Mariboru predavanje: »Alfons Mosche in August Šenoa, Egon Mosche in Roda Roda«, ki ga je pripravil Davorin Klobučar iz Osijeka. Predavanje je plod dolgoletnega požrtvovalnega raziskovanja in ga Davor Klobučar podarja Slovencem kot prispevek k njihovi zgodovini.

Davor Klobučar

Predavatelj je orisal družinsko ozadje Egona Moscheja (1882–1905). Oče Alfons Mosche je bil pomemben slovenski pravnik in politik in je nastopil v romanu Augusta Šenoa Nagelj s pesnikovega groba, sin pa je pogost »gost« v zgodbah židovskega humorista Roda Roda (Roda Rodas Roman). Egon Mosche je bil tudi prvi Slovenec, vpisan v Zahmenhoffov adresar učencev esperanta. Objavil je nekaj zapisov iz svojega pustolovskega potovanja v Južno Afriko, leta 1902 pa je v finskem listu Päivälehdelle (124B) objavil kratko zgodbo Onnen varjo (Senca sreče).

Predavanja se je udeležilo tudi nekaj mariborskih esperantistov, prišel je Božidar Brezinščak Bagola, na katerega pobudo je predavanje bilo organizirano. Ob koncu pa se je prireditve udeležil dr. Šime Ivanjko.

Vir: wwww.locutio.si (Marjan Pungartnik – Prva slovenska literarna On Line revija) in več o Egonu Moscheju tukaj:http://www.locutio.si/avtorji.php?ID=1319&clanek=2586.